Een regelmatige ruiming van uw septische put voorkomt problemen met afvoeren van toiletten en douches. Een overvolle put kan namelijk verstoppingen met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om tijdig uw septische put of beerput leeg te maken. Om problemen te vermijden doet u dat best om de twee jaar. Maar wat is een septische put precies? Welke problemen steken er de kop op als de put te vol zit en hoe gebeurt die lediging? In deze blog leest u om de hoeveel jaar u uw septische put dient leeg te maken en geven we wat meer informatie over de mogelijke problemen.
Verschil tussen septische put en beerput
Allereerst is het belangrijk om te weten of u beschikt over een beerput of een septische put. Er zijn namelijk verschillen tussen beide. Een beerput vangt enkel zwart water op uit het toilet, is verbonden met het rioleringssysteem en bestaat uit één compartiment. Een septische put daarentegen, vangt grijs water op: zowel water uit het toilet als huishoudelijk afvalwater. Daarnaast is een septische put wel aangesloten op de riolering, bestaat de put meestal uit meerdere compartimenten en zuiveren micro-organismen het afvalwater. Het zuiveringsproces verloopt dus volledig natuurlijk. Gelukkig maar, want het gezuiverde afvalwater van een septische put komt vaak terecht in beekjes of stromen.
Signalen om uw septische put te ledigen
Er zijn natuurlijk enkele duidelijke signalen waardoor u weet dat u uw septische put dringend moet laten leegmaken. Hoort u een klokkend geluid in het toilet, is er geurhinder, of krijgt u het toilet niet meer eenvoudig doorgespoeld? Dan maakt u best een afspraak met een specialist om de put te laten ruimen.
Voorkom problemen en leeg uw septische put om de twee jaar
In een septische put breken micro-organismen het afvalwater af. Een deel van de stoffen wordt echter niet helemaal afgebroken, waardoor er na verloop van tijd een dikke laag slib ontstaat in de septische put.
Ook het gebruik van te veel wc-papier kan deze sliblaag veroorzaken. Vermoedt u dat dit het geval is? Dan leegt u best zo snel mogelijk uw septische put. Aquamella raadt aan dit om de twee jaar te doen om grotere problemen of verstoppingen te vermijden.
Natuurlijk hangt de frequentie van de ruiming af van een aantal parameters:
de grootte van de put;
de grootte van het gezin;
het gebruik van te veel wc-papier of vochtige doekjes;
…
Is de put klein, heeft u een groot gezin en gebruiken jullie veel wc-papier of vochtige doekjes? Dan zal de frequentie ongetwijfeld hoger liggen. Als u echter beschikt over een grote septische put, gebeurt het zelden dat de put overvol zit. Toch is het interessant om de put op regelmatige basis te ledigen zodat slib geen kans krijgt.
Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur. We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen. Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Comments