Komt het water in uw toilet naar boven wanneer u probeert door te spoelen? Of blijft het water in uw lavabo of gootsteen staan? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een verstopte afvoer. Maar hoe komt het eigenlijk dat een afvoer verstopt raakt? In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van een verstopte afvoer. We maken een onderscheid tussen verstoppingen in het toilet, de keuken en de badkamer.
Een verstopping in het toilet
Afval in het toilet
Het gebeurt sneller dan wedenken: een wc-blokje of tampon komt in het toilet terecht. Wat niet thuishoort in het toilet kunt u er met een beetje geluk nog op tijd uitvissen. Het kan echter gebeuren dat u te snel doorspoelt, waardoor voorwerpen die niet in het toilet thuishoren naar de afvoer gaan. Ook een overdaad aan vochtige doekjes en wc-papier kan de afvoerbuizen verstoppen. Probeer zuinig om te springen met toiletpapier en spoel zeker niets door dat niet in het toilet thuishoort. Ook oliën, vetten en verf worden al eens door de wc gegoten. Dat zijn eveneens afvalstoffen die verstoppingen veroorzaken. Ga dus altijd even na waar u met uw afval terechtkunt voor u het door het toilet giet.
Urinesteen
Wanneer de zouten in urine in aanraking komen met kalk, ontstaat urinesteen. Urinesteen kan erg hardnekkig zijn: wanneer het zich opstapelt in uw toilet, raakt de afvoer verstopt. Om zo’n opstapeling te voorkomen kunt u het toilet af en toe spoelen met warm water, soda en azijn.
Kalkaanslag in de afvoer
Water bevat kalk. In elke regio verschilt de hoeveelheid kalk in het water. Die hoeveelheid bepaalt de hardheid van het water. Water met veel kalk zorgt na verloop van tijd voor kalkaanslag in de afvoer. Zo verkleint de diameter van de afvoer alsmaar en loopt het water niet goed meer weg. Door af en toe wat warm water met soda door het toilet te gieten, kunt u kalkaanslag voorkomen.
Een verstopte afvoer in de keuken
Zeepresten
We wassen regelmatig onze handen in de gootsteen, en we gebruiken elke dag afwasmiddel om de vaat te doen. Na enige tijd kunnen zeepresten zich opstapelen in de afvoer van uw gootsteen. Ook hier kan warm water met soda helpen.
Etensresten
We spoelen vuile borden af onder de kraan, of we laten een ovenschaal even weken in de gootsteen. Ook in de vaatwasser komen soms borden terecht die eigenlijk nog behoorlijk vuil zijn. Een teveel aan etensresten in de afvoer van de vaatwasser of gootsteen is meestal de oorzaak van een verstopte afvoer in de keuken. Probeer etensresten zoveel mogelijk te verwijderen voor u, of de vaatwasser, aan het afwassen slaat.
Kalkaanslag in de afvoer
Kalkaanslag komt niet alleen voor in uw toilet, ook de afvoeren in uw keuken ondervinden problemen door een teveel aan kalk. Werk daarom preventief en giet geregeld een kom warm water met soda door de afvoer in uw keuken.
Een verstopte afvoer in de badkamer
Zeepresten of kalkaanslag
Net als in de keuken kunnen zeepresten en kalk voor verstoppingen zorgen in de afvoer van uw badkamer. Ook hier komen soda en azijn goed van pas.
Haar en vuil in het putje
We kunnen allemaal wel leukere dingen bedenken dan het putje in het bad of douche legen en reinigen. Toch is het iets dat u beter geregeld doet om problemen te vermijden. Wanneer samengeklitte haren en vuil zich opstapelen, kunnen ze namelijk dieper in de afvoer zakken en uiteindelijk een dieperliggende verstopping veroorzaken. Dan kunt u zelf aan de slag met een ontstopper of soda en azijn, maar als dat niet helpt schakelt u beter een gespecialiseerde ruim- en ontstoppingsfirma in. Zij maken snel komaf met dergelijke problemen.
Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Aquamella verhelpt elke verstopping. We reinigen uw verstopte leiding, riool, of opslagtank met hogedrukapparatuur.
We garanderen daarbij steeds een duurzaam resultaat en voeren vloeibaar afval af naar wettelijk erkende stortplaatsen volgens strikte veiligheidsnormen.
Reinigen of ruimen? Aquamella is al onderweg!
Comentarios