top of page

Waarom is preventieve rioolinspectie belangrijk voor oudere woningen?

Oudere woningen hebben vaak een bijzondere charme, maar ze brengen ook specifieke uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van leidingen en riolering. De riolering van een woning wordt meestal bij de bouw aangelegd en kan in de loop der jaren verslijten of beschadigd raken. Dit maakt preventieve rioolinspectie een cruciale maatregel om grotere problemen te voorkomen.

Rioolinspectie oudere woningen

De veroudering van rioleringssystemen

In oudere woningen zijn de leidingen en rioleringen vaak gemaakt van materialen die tegenwoordig niet meer worden gebruikt, zoals gietijzer of klei. Hoewel deze materialen in hun tijd als duurzaam werden beschouwd, zijn ze niet bestand tegen de slijtage van tientallen jaren gebruik. Na verloop van tijd kunnen er verschillende problemen ontstaan, zoals scheuren, verstoppingen en verzakkingen in de leidingen.

Ook kan de structuur van de woning veranderen door verzakkingen van de fundering of grondverschuivingen, wat druk kan uitoefenen op het rioolsysteem. Daarnaast kunnen wortels van bomen en planten op zoek gaan naar water en hun weg vinden in oude leidingen, wat kan leiden tot ernstige verstoppingen of beschadigingen.

 

De voordelen van preventieve rioolinspectie


  1. Tijdige detectie van problemen

    Een van de belangrijkste voordelen van preventieve rioolinspectie is dat het problemen kan opsporen voordat ze ernstige schade aanrichten. Tijdens een inspectie wordt er gebruik gemaakt van een camera om de binnenkant van de leidingen te bekijken. Op deze manier kunnen kleine problemen, zoals haarscheurtjes of beginnende wortelgroei, worden opgespoord en aangepakt voordat ze uitgroeien tot grote en kostbare problemen, zoals een volledige rioolbreuk.

  2. Voorkomen van verstoppingen

    Oudere leidingen zijn vaak gevoeliger voor verstoppingen door aanslag van vet, kalk en andere ophopingen. Deze ophopingen kunnen in de loop der jaren steeds groter worden, waardoor de doorstroming van water in de leidingen afneemt en uiteindelijk kan leiden tot een complete verstopping. Door een regelmatige rioolinspectie uit te laten voeren, kunnen deze ophopingen tijdig worden verwijderd, wat verstoppingen en de bijbehorende ongemakken voorkomt.

  3. Beperken van reparatiekosten

    Een grote rioolverstopping of breuk kan leiden tot hoge reparatiekosten, vooral als er graafwerkzaamheden nodig zijn om de leidingen te herstellen of te vervangen. Door preventieve inspecties uit te voeren, kunnen kleine problemen in een vroeg stadium worden opgelost, vaak met minimale ingrepen en kosten. Dit kan duizenden euro's aan onverwachte uitgaven besparen en zorgt ervoor dat uw rioleringssysteem langer meegaat.

  4. Bescherming van uw woning tegen waterschade

    Een beschadigd rioolsysteem kan leiden tot ernstige waterschade in uw woning, vooral als het probleem niet op tijd wordt opgemerkt. Scheuren in leidingen kunnen ervoor zorgen dat afvalwater lekt in de muren, vloeren of fundering van uw huis, wat kan leiden tot schimmelvorming, structurele schade en gezondheidsproblemen. Een tijdige rioolinspectie kan deze problemen voorkomen en de integriteit van uw woning beschermen.



rioolinspectie oudere woning met camera

 

Waarom oudere woningen extra aandacht nodig hebben


  1. Verouderde materialen

    Zoals eerder genoemd, worden oudere rioleringssystemen vaak gemaakt van materialen zoals gietijzer of klei, die gevoelig zijn voor roest, scheuren en wortelindringing. Deze materialen verzwakken na verloop van tijd, waardoor ze eerder beschadigd raken dan moderne leidingen van PVC of HDPE. Een preventieve rioolinspectie helpt om de staat van deze oude leidingen te beoordelen en te bepalen of vervanging of reparatie nodig is.

  2. Risico op wortelgroei

    Oudere woningen staan vaak in gebieden met volwassen bomen, waarvan de wortels op zoek gaan naar water en voedingsstoffen. De wortels kunnen door kleine scheurtjes in de leidingen binnendringen en na verloop van tijd de leidingen volledig blokkeren of beschadigen. Met een camera-inspectie kunnen wortels in een vroeg stadium worden gedetecteerd, zodat ze kunnen worden verwijderd voordat ze ernstige schade veroorzaken.

  3. Problemen met verzakkingen

    In oudere wijken kan de bodem in de loop der jaren verschuiven of verzakken, wat extra druk uitoefent op de riolering. Dit kan leiden tot scheuren, verzakkingen en zelfs breuken in de leidingen. Preventieve rioolinspectie helpt om deze problemen tijdig te signaleren en aan te pakken, waardoor u voorkomt dat uw woning te maken krijgt met ernstige rioleringsproblemen.

 

Hoe werkt een preventieve rioolinspectie voor oudere woningen?


Een preventieve rioolinspectie wordt uitgevoerd met behulp van een kleine, flexibele camera die door de leidingen wordt gevoerd. Deze camera geeft een duidelijk beeld van de binnenkant van de leidingen, waardoor eventuele problemen snel en nauwkeurig kunnen worden opgespoord. De inspectie is niet-invasief en vereist geen graafwerkzaamheden, wat het een snelle en efficiënte manier maakt om de staat van uw riolering te beoordelen.

Na de inspectie ontvangt u een rapport met de bevindingen, inclusief eventuele aanbevelingen voor reparaties of onderhoud. Dit geeft u een duidelijk overzicht van de staat van uw rioleringssysteem en wat er eventueel moet worden gedaan om problemen te voorkomen.

 

Wanneer is een preventieve rioolinspectie nodig?

Voor oudere woningen raden we aan om minimaal eens in de paar jaar een rioolinspectie te laten uitvoeren, zeker als de woning ouder is dan 30 jaar. Daarnaast is het verstandig om een inspectie te laten uitvoeren als u tekenen van rioleringsproblemen opmerkt, zoals:

  • Terugkerende verstoppingen in de afvoer

  • Een vieze geur rond de afvoer of toilet

  • Langzaam leeglopende afvoeren

  • Borrelende geluiden uit de afvoer

 

Conclusie

Preventieve rioolinspectie is essentieel voor oudere woningen om verstoppingen, lekkages en grote reparaties te voorkomen. Door regelmatig een inspectie te laten uitvoeren, kunt u kleine problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken, wat zowel de levensduur van uw rioleringssysteem verlengt als kosten op de lange termijn bespaart.

Bent u eigenaar van een oudere woning en wilt u zeker weten dat uw rioleringssysteem in goede staat verkeert? Neem contact op met Aquamella voor een professionele en grondige rioolinspectie. Onze experts helpen u om uw woning te beschermen tegen onverwachte rioolproblemen.

Comments


bottom of page